La Vendetta / I Pagliacci Dobbeltopera


 

Med La Vendetta / I Pagliacci forenes et af operarepertoirets mest populære mesterværker.

Køb billetter via Ticketmaster.dk

[La Vendetta]
En skuespiller ved navn Tonio træder frem foran scenetæppet og byder publikum velkommen til Asger Hameriks La Vendetta hvor Estella har forelsket sig i Orso til stor fortrydelse for sin bror, Vitollo. Orsos far myrdede for mange år siden søskendeparrets far som følge af en familiefejde, der stadig trækker sine spor. Vitollo har derfor svoret evigt had til Orsos familie og prøver at overtale Estella til at forlade sin elskede. Da hun nægter, prøver Vitollo at skyde Orso, men Estella kaster sig ind foran sin forlovede og dør. Da det går op for Vitollo, at han har slået sin egen søster ihjel, tager han sit eget liv.

[I Pagliacci]
Efter pausen ser I nu Den Jyske Operas sangertrup i deres daglige gøremål, som var vi med bag scenen: De ankommer til et nyt spillested, sætter scenografien op og gør klar til prøven. Vi fornemmer, at operachefen Canio er ekstremt jaloux anlagt. Han overvåger nidkært sin unge hustru, Nedda. Sceneteknikerne provokerer ham ved at fortælle, at sangeren Tonio planlægger at have en affære med Nedda.
Nedda er skræmt over sin mands opførsel, og da Tonio erklærer, at han elsker hende, afviser hun ham. Hendes elsker, Silvio, der spiller Orso i La Vendetta har bedre held med at arrangere et hemmeligt møde. Tonio, der har sneget sig til at lytte med, henter Canio, så han kan tage Silvio og Nedda på fersk gerning. Men det lykkes Silvio at slippe væk. Canio kræver, at Nedda fortæller, hvem den flygtende var, men Nedda nægter.

[Komedien]
Columbine (Nedda) venter på sin elskede, Harlekin (Beppe), mens hendes ægtemand, Pagliaccio (Canio), er et andet sted. Taddeo (Tonio) erklærer hende sin kærlighed, men hun afviser ham og griner af ham. Ved aftensbordet giver Harlekin et glas sovepiller til Columbine, så hun kan slippe væk fra sin mand, når han sover tungt. Pagliaccio kommer uventet tilbage, men det lykkes Harlekin at slippe uset væk. Spillet ligner nu virkeligheden for meget, og Canio kæmper for at holde fast i sin rolle, men hans vrede og jalousi tager overhånd og bryder ud i lys lue.


Dobbeltopera


LA VENDETTA
Musik og libretto Asger Hamerik
Førsteopførelse 23. december 1870 på La Scala, Milano

I PAGLIACCI (dansk titel: Bajadser)
Musik og libretto Ruggiero Leoncavallo
Førsteopførelse 21. maj 1892 på Teatro dal Verme, Milano

Den Jyske OperaHovedparten af billetterne vil KUN være tilgængelige via TICKETMASTER

 

  • Spilletid:
    Genre:
    Censur:
  • 150 min.
    Koncert
    Ingen